Dags att förbereda inför älgjakten!

Till gott kött behövs goda tillbehör. Nu är det dags att plocka Fläderbären och goda göra tillbehör till älgen.

Flädergelé
2 liter färska fläderbär
3 dl vatten
1 kryddmått citronsyra
1/2 flaska Certo (ca beroende på pektininnehållet i bären)
9 dl socker till varje liter avrunnen saft

Repa bären från klasarna och skölj dem. Lägg  i en gryta och tillsätt vattnet.
Upphetta sakt till kokpunkten. Koka på svag värme i 10 minuter eller tills de avgivit saften och sjunkit ihop. Mosa bären mot kastrullens kant så att de går sönder.
Häll massan i en silduk och låt den självrinna 30 minuter. Blanda i socker och citronsyra och koka upp under omrörning. Tillsätt Certo och koka kraftigt under 1 minut. Dags för geléprovet.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll geléet på rena glas och förslut dem.
Fläderbärsgelé passar bra till allt slags kött.

Som alternativ kan hälften av bären bytas ut mot lika mängd syrliga äpplen eller röda vinbär.
Fläderbärschutney
1 liter färska fläderbär
1 stor fin hackad rödlök
(1 pressad vitlöksklyfta) efter tycke och smak
1–1 1/2 dl socker eller farinsocker
3 dl äppelcidervinäger eller annan god vinäger
1 tunt skivad citron
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel

Blanda och  koka tills blandningen tjocknar, minst 15 minuter. Rör hela tiden 
Häll upp på burkar och förslut.

Advertisements
Published in: on oktober 10, 2008 at 1:06 e m  Kommentera  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://skoldmonskokbok.wordpress.com/2008/10/10/dags-att-forbereda-infor-algjakten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: