Fläderblomssaft -Frejas tårar!

Nu är flädern i full blom. Freja kallas ju också ”Hyllemor” och Fläderblomssaft kallas i Skåne för ”Hyllesaft”. Att plocka fläderblommor och göra saft på under midsommar när det samtidigt är fullmåne. Om inte det blir en magiskt god saft, jag då vet jag inte hur det ska gå till.

Fläderblomssaft med rabarber
Frejas tårar

Ingredienser
ca 40 nyplockade fläderblomklasar
1 liter (ca 500 g) skivad rabarber
4 stora limefrukter(citroner) i skivor
50 g citronsyra
2,5 liter (ca 1,7 kg) strösocker
2,5 liter kokande vatten
Så här gör du:
Skaka eller plocka bort insekter. Blommorna är renast när buskarna just börjar blomma. Skölj endast i nödfall. Klipp bort grova stjälkar.
Varva fläderblomklasarna med rabarber, limeskivor från renborstade frukter, citronsyra och socker i en plasthink, kruka eller stålkastrull. Använd inte aluminium eftersom syran fräter.
Häll kokande vatten över ingredienserna. Lägg över en kökshandduk och låt massan stå 2 dygn i rumstemperatur, 3 dygn i källartemperatur. Rör om ibland.
Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Korka dem löst eller bind om med plastfolie och förvara flaskorna i kylskåp. Saften har begränsad hållbarhet, den kan lätt börja jäsa. Bäst är att frysa den i plastförpackningar.

Kan även användas till drinkar med tex, söt Martini, Seven-up och is.

Annonser
Published in: on juni 18, 2008 at 7:29 f m  Kommentera  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://skoldmonskokbok.wordpress.com/2008/06/18/fladerblomssaft-frejas-tarar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: